Logo Samsarasamsara thailand

Welkom op de website van Stichting Samsara.

Samsara is in 2001 opgericht om kinderen van bergvolkeren in de armste provincie van Thailand Mae Hong Son de mogelijkheid te geven om basisonderwijs te volgen. De stichting heft zich zelf in 2016 op want het doel is bereikt. Door de voorzieningen die Samsara in 13 jaar op 204 bergschooltjes heeft gerealiseerd kunnen alle kinderen naar school. De Samsara Foundation in Thailand wordt ook in 2016 opgeheven.

 

 
Nederlands English

Thai Thais

Projectoverzicht 2005

Tien nieuwe slaapzalen voor kinderen van bergvolken.

Bij het begin van het droge seizoen, in November 2005, begon Samsara met de bouw van nieuwe schoolvoorzieningen in de bergen van Mae Sariang. In de maanden Augustus, September en Oktober zamelde de Stichting Samsara in Nederland 30 000 Euro in. Dit bedrag werd vermeerderd tot 60 000 Euro door de Stichting wilde Ganzen/ICCO. Voor die 60 000 Euro kan Samsara op twintig verschillende scholen tien slaapzalen en tien waterzuiveringsinstallaties bouwen. Maar dat is nog niet alles. Er kunnen ook boeken voor worden gekocht voor tien scholen.

Samsara zal de bouw van de slaapzalen organiseren in nauwe samenwerking met het Departement van Onderwijs in het District Mae Sariang. Ook de directeuren en onderwijzers van de scholen zullen direct betrokken zijn. Het zal drie tot vier maanden duren voor de gebouwen gereed zijn. Het afleveren van waterzuiveringsinstallaties en boeken vindt later plaats om het regenseizoen te vermijden.

De Watergraafsmeer School in Amsterdam zamelde meer dan 8.000 Euro in voor Samsara-projecten. De school organiseerde daarvoor een actie-week, waarin allerlei activiteiten georganiseerd werden zoals een straatmarkt en een hardloopwedstrijd. In die week leerden de kinderen over Thailand en vooral over schoolkinderen in arme streken.


Kantines voor arme scholen in Mae Sariang.

In November 2005 doneerde de Ambassade van Nederland in Thailand 9 800 Euro voor de bouw van twee kantines en voor meubilair voor vier al bestaande kantines: tafels, banken, keukenuitrusting, borden en bestek. Kinderen wonen vaak ver van hun school en zijn verplicht ‘s-nachts over te blijven in slaapzalen en te eten in de kantine. Als die faciliteiten er niet zijn, kan de school de kinderen, die ver weg wonen niet aannemen. De Stichting Samsara bezocht de scholen in de eerste week van December en besprak de bouw en de betalingsvoorwaarden met de betreffende directeuren. Een week later konden de eerste scholen al met de bouw beginnen.


Studiebeurzen voor de tweede termijn zijn overhandigd.

De eerste schoolperiode loopt in Thailand van 17 Mei tot begin Oktober. De tweede begint aanvang November en eindigt op 17 Maart. De Grote Vakantie is van 17 Maart tot 17 Mei. Samsara geeft 32 kinderen uit verafgelegen dorpen een studiebeurs voor het bezoeken van en verblijven in een lagere school of een beroepsopleiding.

Mensen uit Groot Brittannie, Frankrijk, Nederland en Thailand betalen via de Stichting Samsara in Nederland en de Foundation for the Education of Rural Children in Thailand de beurzen voor de kinderen. Samsara bezocht de kinderen in November, ontving de schoolresultaten voor de eerste termijn en betaalde de kosten voor de tweede termijn aan de directeuren van hun scholen. De schoolresultaten waren over het algemeen goed. Voor de enkeling die achterbleef vroeg Samsara speciale aandacht van de onderwijzers.


Openingsceremonies voor voltooide slaapzalen

Twee slaapzalen, die in Juni 2005 al af waren, konden toen niet door Samsara worden bezocht. Hevige regen had de bergwegen onbegaanbaar gemaakt. Daarom werden de openingsceremonies in December georganiseerd. Het is altijd een feestelijke gebeurtenis, waarbij de kinderen gezamenlijk op de foto gaan en waarbij ook de ouders die deelnamen aan de bouw worden uitgenodigd. Beide slaapzalen liggen in dorpen op vier uur rijden over slechte wegen van Mae Sariang. Maar ondanks dat slaagden de dorpsbewoners er in alle materialen aan te voeren en prachtige slaapzalen te bouwen.


Tien rolstoelen en tien gehoorapparaten voor gehandicapte kinderen in Mae Sariang.

Op 1 December overhandigde Samsara tien rolstoelen en tien gehoorapparaten aan het Departement van Onderwijs van Mae Sariang ten behoeve van gehandicapte kinderen. De scholen zullen het beheer op zich nemenOp vrijwel geen van de scholen zijn rolstoelen of andere voorzieningen voor gehandicapte kinderen aanwezig. De Hansje Sillevis Stichting uit Nederland schonk het benodigde geld.

 


Met donaties van de Stichting Samsara welke zijn verdrievoudigd door de Stichting Wilde Ganzen/ ICCO zijn op 28 scholen de volgende voorzieningen gerealiseerd:

 • Acht slaapzalen met bedden en beddengoed
 • Twee bibliotheken met kasten en boeken
 • Twee kantines met keuken, keukengerei kasten tafels en banken
 • Voor twee kantines keukengerei, tafels, banken en kasten
 • 21 Waterzuivering installaties
 • Twee accusets voor het opwekken van elektriciteit
 • Een toiletgebouw, een keuken en een douche gebouw
 • Een medische unit
 • Kasten met boeken voor twee bibliotheken

In totaal voor 49.000 Euro ( 2 447 610 Bath)


Met donaties van de Hansje Sillevis Stichting in Nederland zijn betaald en gerealiseerd:

 • Een slaap zaal met bedden en beddengoed
 • Matrassen en beddengoed voor diverse scholen
 • Braille typemachines en daarvoor bestemd speciaal papier voor een school voor blinde kinderen in Chiangmai
 • Rolstoelen, gehoorapparaten en speciale leermiddelen voor gehandicapte kinderen In Mae Sariang

Voor in totaal 12.500 Euro ( 639 375 Bath)


Met donaties van FERC is het volgende gerealiseerd:

 • Een uitbereiding van een bestaande kantine inclusief keukengerei en tafels, kasten en banken 
 • Een toiletgebouw voor een school

In totaal 9.591 Euro ( 470 000 Bath)

 • Beurzen voor tien Karen leerlingen in Mae Sariang): 1897 Euro ( 93 000 Baht)

Met donaties van de Stichting Samsara is gerealiseerd:

 • Een slaapzaal voor een school in Mae Sariang : 2.040 Euro ( 100 000 Bath)
 • Negen beurzen voor negen Karen leerlingen in Mae Sariang 1.020 Euro ( 50 000 Baht)
 • Toilet gebouw voor school in Mae Sariang: 883 Euro ( 43 000 Bath)

Met donaties van de Stichting Samsara en in samenwerking met de Rotary Club Chiangmai South zijn betaald:

 • Acht beurzen voor acht weeskinderen waarvan de ouders overleden zijn aan AIDS in Chiangmai: 2.800 Euro ( 140 000 Bath)


In 2005 is in totaal 77.834 euro (4.012.985 baht) besteed.