Logo Samsarasamsara thailand

Welkom op de website van Stichting Samsara.

Samsara is in 2001 opgericht om kinderen van bergvolkeren in de armste provincie van Thailand Mae Hong Son de mogelijkheid te geven om basisonderwijs te volgen. De stichting heft zich zelf in 2016 op want het doel is bereikt. Door de voorzieningen die Samsara in 13 jaar op 204 bergschooltjes heeft gerealiseerd kunnen alle kinderen naar school. De Samsara Foundation in Thailand wordt ook in 2016 opgeheven.

 

 
Nederlands English

Thai Thais

 
Hover here, then click toolbar to edit content
Samsara Meubelfabriek

7 jaar geleden kocht Samsara de meubels, welke nodig zijn in de nieuwe kantines en slaapzalen, bij zaken als de Makro en Carrefour in Chiangmai. Die leken ons het sterkst. Maar daar zijn we heel snel van terug gekomen. Na het transport over de slechte wegen achter in een pick-up lagen de meeste meubels al uit elkaar en die het niet begaven deden dat al snel na intensief gebruik door de kinderen. Dus moesten we naar een andere oplossing zoeken.

Ratana stelde voor om ze zelf te gaan produceren. Dat wil zeggen zij zou dat gaan doen in haar trainings kamp voor boksers bij haar thuis in haar tuintje. Je zult maar haar buren zijn denk ik wel eens. Eindeloos ijzer in stukken zagen is geen prettig geluid. Maar het resultaat is geweldig; sterke meubels, naar eigen ontwerp gebaseerd op de lessen die we geleerd hebben in de praktijk.
En om een idee te geven: op jaar basis zijn dat toch gauw 200 stapelbedden, 40 eenpersoons bedden, 120 klerenkasten, 30 keukenkasten 150 tafels met 600 banken en 160 lessenaars.
Elk jaar zijn het er meer. Ze besteedt het ook uit. In mijn dorp bijvoorbeeld, waar ze veel mensen kent, werken nu ook een aantal mensen aan de productie en zo levert hen dat weer een inkomen op. Haar boksers lassen heel wat af en een jongen waar ze voor zorgt en die op school nooit meer dan een 2 gemiddeld haalde is nu een goede lasser en heeft op basis van zijn ervaring voor Samsara een goede baan als lasser op de bouw gekregen in Chiangmai. Zo snijdt het mes aan vele kanten.
 

 


 
 
Al die meubels moeten naar de berg schooltjes getransporteerd worden. Dat is een hele klus. Het eerste stuk worden de meubels met een kleine truck vervoerd en daarna gaat het achter in de bak van een pick-up en soms zelfs per boot.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Maar het lukt Ratana steeds weer om bij elke opening van de nieuwe gebouwen alle meubels keurig in elke kantine, of slaapzaal te hebben staan.