Logo Samsarasamsara thailand

Welkom op de website van Stichting Samsara.

Samsara is in 2001 opgericht om kinderen van bergvolkeren in de armste provincie van Thailand Mae Hong Son de mogelijkheid te geven om basisonderwijs te volgen. De stichting heft zich zelf in 2016 op want het doel is bereikt. Door de voorzieningen die Samsara in 13 jaar op 204 bergschooltjes heeft gerealiseerd kunnen alle kinderen naar school. De Samsara Foundation in Thailand wordt ook in 2016 opgeheven.

 

 
Nederlands English

Thai Thais

 
Hover here, then click toolbar to edit content
Schoondrinkwater projecten

Het ontbreekt bijna alle bergschooltjes aan schoon drinkwater. Met als gevolg dat de kinderen vaak ziek zijn en leerkrachten liever niet op deze schooltjes les geven.

Tussen 2003 en 2013 heeft de Samsara Foundation 60 kleine en 149 grote schoonwater installaties op zo’n 200 bergschooltjes aangelegd en de komende twee jaar zullen er nog 50 volgen.
 
 
Op basis van door de jaren heen opgebouwde ervaring heeft Samsara een geschikte en goed functionerende waterinstallatie ontworpen. Belangrijk hierbij is dat een machine wordt gebruikt die in Thailand overal te koop is en die elke leerkracht en conciërge kent. Het pijpenstelsel wordt zo kort mogelijk gehouden om lekken te voorkomen. Er is geen aanrecht met kranen, maar een muur met kranen waarvan de opening omhoog geplaatst is, zodat ze alleen voor drinken kunnen worden gebruikt en niet om emmers te vullen met drinkwater voor de was of de planten. Er wordt met verval gewerkt, zodat er geen pomp en dus ook geen elektriciteit nodig is. Een dak met vier kolommen voorkomt dat de zon het water in de pvc tank aantast. De vulling waardoor het water gefilterd wordt en die een keer per jaar of twee jaar moet worden vervangen kost slechts 75 euro en past zo binnen het schoolbudget.
 


 
 
Samsara ziet dat er soms dure uit het buitenland afkomstige waterinstallaties op de schooltjes worden geplaatst die vaak al binnen een jaar niet meer werken. De onderdelen zijn te kostbaar voor de school en er is niemand te vinden die kennis van die machines heeft. Ook de speciaal voor ontwikkelingslanden ontworpen waterinstallaties werken meestal binnen een jaar niet meer. De leerkrachten en de conciërges zijn er niet bekend mee en kennis wordt niet over gedragen. Als leraren worden overgeplaatst, gebeurt dat met de Kerst en pas op 16 januari op de Nationale Leraren dag komen de nieuwe leerkrachten en van overdracht is zelden sprake.
 
Samsara bestelt de schoonwater installaties en de pvc tanks in Chonburi in de buurt van Bangkok. Daar krijgen we bij elke tiende bestelling er één gratis. Het bedrijf brengt ze ook gratis naar Chiangmai, 800 km. van Chonburi. In Chiangmai zelf lukt het niet om grotere aantallen te bestellen en bovendien zijn ze duurder.
 
De machines en de pvc tanks worden op de binnenplaats van het huis van Ratana afgeleverd. Daar worden de namen van de donoren met plakletters op de installatie en de tanks geplakt. Ratana koopt in Chiangmai de zeven zakken per machine met verschillende filtervullingen alsook de pijpen en kranen.
 

 
Daarna gaan de installaties met een kleine vrachtwagen of met pick-ups van leerkrachten naar een lager en centraal gelegen bergschool in het gebied waar Samsara de installaties neerzet.
 
 
De conciërge van die school heeft een veilige plek gemaakt voor het stallen van de apparatuur die bestemd is voor gemiddeld tien schooltjes. Hij zorgt er ook voor dat een voorbeeld waterinstallatie wordt gebouwd. Er wordt op gelet dat de conciërge al ervaring opgedaan heeft met deze waterinstallatie, vaak op een andere school waar Samsara eerder bouwde.
 
 
Ratana en Annelie kopiëren de door Samsara samengestelde handleiding voor de schooltjes en gaan naar de school waar bij de voorbeeld waterinstallatie een training in installatie en onderhoud wordt gegeven aan de conciërges of leerkrachten van de tien betrokken schooltjes.
 


 
Daarna worden de waterinstallaties, de tanks, de pijpen, kranen en de vullingen uitgedeeld. Elke school heeft een pick-up gestuurd; de spullen worden opgeladen en naar de plaats van bestemming gebracht.
 
 
 
De schooltjes hebben vervolgens vier weken de tijd om de installatie te bouwen en in elkaar te zetten.
 
 
 
Tenslotte sturen de scholen dan foto’s van het resultaat naar Samsara, die ook zelf verschillende schooltjes bezoekt om de uitvoering met eigen ogen te bekijken.