Logo Samsarasamsara thailand

Welkom op de website van Stichting Samsara.

Samsara is in 2001 opgericht om kinderen van bergvolkeren in de armste provincie van Thailand Mae Hong Son de mogelijkheid te geven om basisonderwijs te volgen. De stichting heft zich zelf in 2016 op want het doel is bereikt. Door de voorzieningen die Samsara in 13 jaar op 204 bergschooltjes heeft gerealiseerd kunnen alle kinderen naar school. De Samsara Foundation in Thailand wordt ook in 2016 opgeheven.

 

 
Nederlands English

Thai Thais

 
Hover here, then click toolbar to edit content
Zonnepanelen project

Het verschil dat elektriciteit maakt

In de provincie Mae Hong Son zijn nog veel zeer geïsoleerd gelegen schooltjes. Het Ministerie van Onderwijs in Bangkok wilde die vier jaar geleden allemaal opheffen. Ze zouden een te kleine schoolpopulatie hebben. Alles onder de 60 leerlingen moest gesloten worden. Het Departement van Onderwijs van de provincie kwam in verweer. Zij nam deze schooltjes zonder toestemming van Bangkok onder haar vleugels. Nu vier jaar later wordt dat door Bangkok in stilte toegestaan. Toegegeven, een schooltje met 50 leerlingen is niet veel maar zonder dit schooltje kunnen de kinderen niet naar school.
Dit soort schooltjes worden vaak gerund door twee leerkrachten, ze hebben geen telefoonbereik, geen internet en meestal ook geen elektriciteit. Dit maakt het leven voor de leerkrachten en de leerlingen, die meestal een gedurende een heel semester op de school wonen, zwaar.
 
 
 
Daarom zijn wij als Samsara ook zo blij met een grote donatie van een Nederlandse particuliere donor, die gedurende zes jaar elk jaar wordt gegeven Hiervan installeert Samsara elk jaar op zeven schooltjes zonnepanelen, accu’s, een katalysator en elektrische bedrading voor TL verlichting in twee klaslokalen en twee televisies. Hiermee kan zo’n schooltje of toegang krijgen tot de schooltelevisie of educatieve dvd’s gebruiken. Dit ontlast de leerkrachten enorm. Daarbij kunnen de kinderen in de avond bij licht eten, hun huiswerk maken en spelletjes doen. De leerkrachten kunnen hun laptop gebruiken en hun lessen voorbereiden. Het verblijf is door het licht ook veiliger voor leerkrachten en kinderen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Samsara legt deze installatie aan op in totaal op 87 schooltjes. De installaties worden aangelegd door Max Wöhl, de partner van Ratana, Zwitser en elektricien van beroep. Met zijn ploeg gaat hij met 4WD’s en soms met een helikopter, een motorfiets of op een olifant naar de schooltjes. En het aanleggen van de installatie en het verblijf op de schooltjes in kou, hitte, regen en onder zeer primitieve omstandigheden is niet eenvoudig.
Maar het resultaat is elke keer weer geweldig en de leerkrachten en leerlingen zijn zeer blij met het resultaat.